Często szukając pomysłu na ciekawe śniadanie lub kolację, wietrzymy lodówkę bezowocnie przeglądając posiadany w niej asortyment, aż do znudzenia. Mamy już dość kanapek i owsianek, a jednocześnie chcielibyśmy zaserwować coś zdrowego i pożywnego. Uratować nas może wtedy prosty produkt, serek wiejski, który jak się okazuje można przyrządzić w wielu różnych, smakowitych wersjach.

Pierwszy pomysł to serek wiejski na słodko.

Można wymieszać go z ulubionymi owocami, powidłami, czy bakaliami. Do smaku dosłodzić możemy go miodem, dla zróżnicowania struktury możemy wrzucić kilka orzechów, dzięki czemu każdy kęs będzie przyjemnie chrupał. Jeśli nie boimy się kalorii, łyżka masła orzechowego w środku również stanie się ciekawym urozmaiceniem. Tak przyrządzone śniadanie, byłoby odżywczym i dającym energię pierwszym posiłkiem dnia.
Na słodko z serka wiejskiego przyrządzić można również placki. Opakowanie serka należy wymieszać z 80 gramami mąki, dwoma jajkami, łyżeczką proszku do pieczenia i dosłodzić według uznania cukrem, na przykład waniliowym. Usmażone na maśle placuszki, wychodzą smakowicie puszyste i stanowią świetną alternatywę dla klasycznych racuchów. Można podawać je z ulubionymi owocami, dżemem, albo posypane cukrem pudrem.

Zdrowe przyrządzenie serka wiejskiego, to także zrobienie z niego sałatki.

Wyobraźnia jej twórcy jest tu praktycznie nieograniczona, możemy dać to, co akurat mamy w domu. Sałata lodowa, pomidory, ogórki zielone, kiszone, oliwki, natka pietruszki, cebula, kukurydza konserwowa i wiele innych składników. Kluczowym składnikiem ma być tu po prostu serek wiejski. Najważniejsze jest jednak to, że do takiej sałatki, nie musimy przygotowywać oddzielnego dressingu. Wystarczy przyprawić ją pieprzem i solą. W znaczący sposób ogranicza to kaloryczność posiłku, w przeciwieństwie do sałat z sosami na bazie majonezu, śmietany, czy winegret.

Serek wiejski to także idealna i zdrowa baza do wszelakich past.

Można utrzeć go z bazylią i rukolą lub suszonymi pomidorami. Klasycznym smakiem będzie pasta z rzodkiewką i szczypiorkiem, ale można zaszaleć także z wędzoną makrelą, czy pieczoną papryką. Wszystko przyprawiamy według uznania solą i pieprzem, domowymi ziołami. Kanapki z takimi domowymi pastami będą o wiele ciekawsze, smaczniejsze i bardziej kolorowe.

Słodkie pasty z serka wiejskiego, utarte z owocami, miodem i orzechami mogą być udanym nadzieniem dla naleśników. Będą cieszyć oko i zapewnią nam poczucie bezpieczeństwa, bo wiemy co jemy i co podajemy naszym bliskim.

Jeśli z kolei szukamy czegoś odżywczego, co doda nam sił na przykład po treningu, świetnym pomysłem jest jajecznica z serkiem wiejskim. Serek należy odsączyć z zalewy i roztrzepać z jajkami. Przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na maśle. Jajecznica nabierze kremowego, delikatnego smaku i stanie się o wiele lepszym, wysokobiałkowym posiłkiem.
Serek to niedrogi i prosty produkt, ale wcale nie musi kojarzyć się z nudną i mdłą przekąską.

Nasza wyobraźnia w kreowaniu potraw z nim w roli głównej, może sprawić, że od teraz będzie to nieodłączny element naszych codziennych zakupów, a każdego dnia, będziemy mieli ochotę na inną, coraz to ciekawszą jego odsłonę.

Dodaj komentarz