Kulinaria

Które produkty muszą być myte, a które nie?

Zobacz, które potrawy powinniśmy zawsze przepłukać pod bieżącą wodą, a które nie wymagają płukania. Większość warzyw powinniśmy umyć. Czerpiemy korzyści z ich płukania, aby uniknąć bakterii, takich jak salmonella. Wszyscy wiedzą, że produkty takie jak sałata, jagody i jabłka powinny być opłukane w wodzie. Tutaj jest to uzasadnione, ponieważ jemy je ze skórką. Ale również warzywa i owoce, które obieramy ze skórki warto jest uprzednio umyć.

Zawsze płucz te produkty:

Wszystkie owoce i warzywa z niejadalną skórką.

Melony mają grubą i solidną skorupę, więc jak bakterie i inne rzeczy mogłyby dostać się do miąższu?
Może się to zdarzyć podczas cięcia i przenoszenia kawałków melona. Poza melonem może występować zarówno salmonella, jak i norowirus.

Przed pokrojeniem melona opłucz go i wyszoruj szczotką. Melony leżą na ziemi i dojrzewają, a stamtąd bakterie mogą być przenoszone, co może powodować choroby.

To samo dotyczy innych warzyw i owoców ze skórką. Na przykład zawsze powinieneś myć: awokado, papaję, kiwi i banany (jeśli mają być podzielone i zjedzone na kawałki).

Wszystkie warzywa i owoce bez skórki

Marchewki.

Marchewki należy myć i szorować, niezależnie od tego, czy jesz je ze skórką, czy bez.

Przyprawy

Świeże zioła z ogrodu ziołowego są zawsze miłym widokiem na stole. Zioła powinny być zawsze umyte, zanim dodamy je do jedzenia. Odetnij łodygę i dokładnie oczyść liście. Osusz zioła ręcznikiem lub odsąszaczem do sałaty.

Jagody

Wszystkie jagody powinny zostać opłukane. Dotyczy to również mrożonych jagód. W drodze do zamrażarki jagody mogły być obsługiwane przez wiele osób i zawierały bakterie.

Kiełki

Zawsze płucz kiełki. Zrób to w durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Nie pozostawiaj kiełków zbyt długo, jedz je wkrótce po zakupie.

Produkty spożywcze, które nie wymagają płukania:

Jajka

Wszyscy słyszeli o związku między jajkami a salmonellą, ale nie ma potrzeby płukania jaj. Jajko jest wyposażone w ochronną membranę wewnątrz jaja, która powstaje przed złożeniem jaja przez kurę. Membrana zapobiega przenikaniu powietrza i bakterii. Błona może zostać uszkodzona, jeśli jajko zostanie umyte, a tym samym stanie się bardziej podatna na bakterie. Jajka kupione w sklepie są już umyte, więc nie ma już tej błony. Dlatego jajka powinny szybko znaleźć się w lodówce.

Kurczak

Nikt nie je surowego kurczaka. Kurczaka należy zawsze smażyć lub gotować na dużym ogniu. Zabija bakterie w mięsie. Jeśli płuczesz mięso z kurczaka, możesz skończyć z bakteriami na innych powiązanych produktach spożywczych lub na desce do krojenia.

Ryba

Podobnie jak w przypadku kurczaka, nie trzeba myć ryb przed gotowaniem, smażeniem czy pieczeniem. Ciepło, któremu poddajemy rybę skutecznie zabija niepożądane bakterie.

Oryginalne przekąski z serka wiejskiego

Previous article

Czy gastroskopia boli?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply